Riscurile si esecurile din calea schimbarii

In urma cu ceva timp, am descoperit o carte a carei titlu este: „Curajul de a fi tu insuti”, scisa de Jacques Salomé, psihologul care a creat metoda E.S.P.E.R.E.

In aceasta carte am regasit cateva idei care mi-au placut foarte mult, idei pe care le-am integrat in viata mea, dar si in seminariile pe care le sustin  uneori. Pentru cei care au citit cartea, sunt sigur ca isi reamintesc ideile pe care am sa le punctez, iar pentru cei care inca nu au citit-o, informatia poate sa ii ajute sa ia fie decizia de a citi cartea, fie de a integra pur si simplu idei care se potrivesc momentului din viata parcurs.

Orice incercare de schimbare personala comporta riscuri, mai ales riscul de a destabiliza pozitii de echilibru atinse in aria relatiilor apropiate, fie ca este vorba despre relatii conjugale, familiale sau profesionale.

Nesiguranta, declansata de o perspectiva noua, comportamente neobisnuite, un alt mod de a trai, vor trezi dincolo de primele uimiri, uneori naucitoare, neliniste, neincredere si confuzie. Astfel, orice demers de schimbare, va activa in noi si in cei din jurul nostru o recurdescenta a comportamentelor si atitudinilor antirelationale, cu scopul de a ne readuce in echilibru.

Prin comportamnet antirelational, ma refer la o suita de comportamente prin care incercam sa-l definim pe celalalt in speranta ca el va corespunde cu ceea ce am vrea noi sa fie.

Am sa dau cateva exemple de comportamente antirelationale:

1. Practicarea relatiei – claxon: ” Ar trebui sa te gandesti mai mult la mine decat la tine”
2. Emiterea de judecati de valoare la adresa celuilalt: ” Esti chiar egoist, chiar nu ai nici un pic de constiinta”
3. Culpabilizarea: ” De cand ai inceput acest proiect, nu mai esti acelasi. Toata lumea este ingrijorata.”

Toate acestea sunt de fapt amenintari si presiuni, ele genereaza risc de marginalizare si respingere, risc de violenta psihica si de fapt o modalitate de transfer al sentimentelor.

0 COMMENTS
LEAVE A COMMENT

moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet peuterey outlet online moncler outlet moncler outlet moncler outlet moncler outlet piumini moncler outlet piumini moncler outlet piumini moncler outlet piumini moncler outlet parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher moncler sito ufficiale moncler sito ufficiale outlet hogan online outlet hogan online outlet hogan online outlet hogan online